Batterikontroll

Höja Bil & Motor i Järfälla erbjuder en smidig batterikontroll för att hjälpa dig undvika trubbel med ett urladdat batteri.

Få ut det mesta av din bil

Vår noggranna kontroll börjar med en visuell bedömning av batteriets fysiska skick, där eventuella skador eller korrosion på polerna identifieras. Korroderade poler kan leda till bristande anslutning och i sådana fall rekommenderar våra tekniker oftast att byta ut batteriet.

Nästa steget i vår batterikontroll är att mäta batteriets spänning för att säkerställa att det är tillräckligt högt för att starta fordonet. En acceptabel kapacitet är minst 75%. Dessutom gör vi en noggrann mätning med specialutrustning för att bedöma om batteriet klarar av att hantera belastningen.

Vi lägger särskild vikt vid att undersöka hur väl batteriet laddas, särskilt om det initialt visade låg spänning. Vårt laddningstest avslöjar om det var ett tecken på problem eller om det var resultatet av normala omständigheter, som till exempel korta körsträckor.

Generellt sett är batteriunderhåll begränsat, så om problem uppstår under batterikontrollen rekommenderar vi oftast att byta ut batteriet. Vi rekommenderar Bosch-batterier för deras pålitlighet och utför batteribytet åt dig. Välkommen till Höja Bil & Motor i Järfälla!

Batteri koll

Upptäcka batteriförsämring innan fel uppstår

Användning av högkvalitativa ersättningsbatterier

Korrekt hantering av gamla batterier

Bra att veta

Varför rekommenderas regelbundna batterikontroller?

Det är sent på kvällen på en mörk parkeringsplats. Du sätter dig i bilen och vrider om tändningsnyckeln. Motorn snurrar, men trögt. Den vill inte starta. Du försöker igen, flera gånger, utan framgång. Till sist hör du bara ett klick när du vrider om nyckeln. Ditt batteri är urladdat och du är fast.

Det är en situation som inte någon vill hamna i. Och allt som krävs för att säkerställa att du aldrig hamnar i den här situationen är en periodisk batterikontroll från oss för att ta reda på om ditt batteri fortfarande är i gott skick. Detta är särskilt lämpligt före och efter en hård vinter eftersom kallt väder påverkar batteriers funktion negativt.

Om batteriet bedöms vara i dåligt skick kommer vi att rekommendera att du ersätter det med en högkvalitativ produkt från Bosch. Detta kommer att ge dig långvarig och pålitlig service.

Vad ingår i en batterikontroll?

Kontrollen börjar med en visuell bedömning av batteriets fysiska skick. Eventuella skador är uppenbarligen ett allvarligt problem, men vår tekniker som utför batterikontrollen kommer också att vara noggrann med att inspektera polerna. Om de är korroderade på något sätt kan det betyda att strömkablarna inte kan få en god anslutning. I sådana fall är det vanligtvis bäst att byta batteri.

Nästa steg är att kontrollera om batteriets spänning är tillräckligt hög för att starta bilen. Minst 75% kapacitet är acceptabelt. Men det är också viktigt att kontrollera om batteriet faktiskt klarar av den belastning som det utsätts för när det ska veva igång en motor. Specialistutrustning kan mäta detta mycket tillförlitligt.

Slutligen är det nödvändigt att kontrollera hur bra batteriet laddas. Detta är särskilt viktigt om det initialt visade låg spänning – laddningstestet kommer att avgöra om det var ett tecken på problem eller en effekt av normala omständigheter, som att köra en kort tid.

I allmänhet är det inte möjligt att utföra underhåll på batterier, så lösningen på de flesta problem som uppstår under en batterikontroll är att byta ut batteriet. Vi rekommenderar Bosch-batterier, som är mycket pålitliga. Vi utför batteribytet åt dig och kommer också att ta hand om ditt gamla batteri på ett miljövänligt sätt.

Vad skadar ett batteri?

Ålder är uppenbarligen den viktigaste faktorn som gör att batterier försämras. De består av celler som innehåller material som oundvikligen förlorar sina effektiva egenskaper över tid. Så det är bara att förvänta sig att fordonet vid någon tidpunkt kommer att behöva ett nytt batteri.

Dock kan denna åldrande process accelerera betydligt om batterispänningen ofta tillåts bli låg innan det laddas om. Aktiviteter att undvika inkluderar att använda bilens elektriska enheter under en längre tid när motorn inte är igång. Att låta bilen stå stilla under en lång tid utan att starta den då och då rekommenderas inte heller.

Temperatur är en annan stor faktor som dränerar batteriet. På vintern kan en bil som parkerats utomhus i kallt väder förlora så mycket spänning att den helt enkelt inte startar. Detta är förutom den långsiktiga skada som batteriet lider av, upprepade episoder av låg spänning och laddning. Du kan underlätta genom att hålla bilen under tak på vintern om det är möjligt. Att kontrollera batteriets hälsa före och efter vintern är också en mycket bra idé.

Få ditt batteri kontrollerat

Du kan boka en batterikontroll hos oss idag genom några enkla steg. Vi kommer att erbjuda dig en service som motsvarar tillverkarens standard baserat på din bils ålder och körsträcka.

Alternativt kan du ringa oss eller skicka ett e-postmeddelande om du har frågor eller vill prata med oss först.

Vårt experttips

”Om du vill ta hand om batteriet bör du undvika att ladda ur det. Tryck ner kopplingen när du startar bilen och stäng av all onödig elektrisk utrustning. Ett annat viktigt och bra råd: Tar du ur batteriet bör det förvaras på en torr och sval plats – det föredrar faktiskt kallare temperaturer.”